Saya amat tertarik dengan artikel di bawah yang diceritakan oleh blogger wansteddy tales dalam blognya:

Saya ingin berkongsi dengan pembaca blog saya supaya ianya menjadi panduan semasa memilih makanan untuk anak-anak kita.

“Kisah benar dari seorang guru Biologi..”

PERTEMBUNGAN ANTARA SAINS MODEN DENGAN ILMU WAHYU (AL-QURAN) & HADIS.

Dalam artikel ini saya menceritakan pengalaman diberikan Allah anak sulung dengan memberikan anak manja ini makanan rapu. Sebenarnya, melalui anak yang sulung ini, begitu banyak Allah memberikan ilmu melalui pengalaman membesarkannya. Alhamdulillah bersyukur saya di atas segala nikmat yangdiberikan Nya.

Saya mengajar subjek utama biologitingkatan 4 dan 5 . Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yangsangat diperlukan oleh tubuh badan . Saya tidak pernah membuktikan samaada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan keranaia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang.

Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangatdiperlukan tubuh.

Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan samasekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini”Janganlah kamu makan organ dalaman” . Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.

Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini . Mana yang anda pilih? Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini?

Kembali kepada pengalaman membesarkan anak sulung 25 tahun lalu, setelah berbagai makanan rapu termasuk berbagai jenama minuman bergas diberikan,sewaktu anak saya berusia 2 tahun, ia sudah menghadapi satu masalah,beliau mudah letih dan tidak bermaya. Saya dan isteri membawa anak kesayangan ke klinik di Raub Pahang. Doktor Cina di klinik ini sangat rapat dengan saya dan isteri kerana isteri doktor ini mengajarmatapelajaran Biologi di sekolah yang sama dengan Isteri saya.

Setelah membuat semakan dan ujian termasuk melihat di dalam kelopak matabahagian bawah, doktor mengatakan bahawa anak saya sudah mempunyai masalahanemia atau bahasa mudahnya kurang darah atau lebih tepatnya darah anaksaya ini kekurangan sel darah merah menyebabkan warna darahnya kurangmerah . Doktor menasihati kami berdua agar memberikan anak sulung kami inimakan banyak hati seperti hati ayam . Doktor juga ada memberikansupplement untuk anak kami tersebut.

Bermula dari saat ini setiap kali balik dari sekolah,  saya akan membeli sekilo hati ayam untuk diberikan kepada anak disamping makanan ayah dan ibunya . Walaupun dengan supplement dan hati ayam yang diberikan, keadaan kesihatan anak saya semakin merosot . Ia semakin sangat mudah letih. Beliau hanya akan menjadi penonton apabila sepupunya bermain atau rakan-rakannya berlari berkejar-kejaran.

Perniagaan doktor ini semakin maju maklumlah saya kerap ke kliniknya boleh dikatakan setiap bulan selain dari sakit demam. Pada usia anak saya ini 4 tahun, doktor Cina ini dah surrender dan merujukkan kes anak saya ini ke Hospital Universiti Petaling Jaya .

Saya dan isteri terpaksa mengambilcuti membawa anak menemui doktor pakar kanak-kanak. Anak saya diambil darahnya dan doktor minta anak saya dimasukkan ke dalam wad kanak-kanak. Bacaan hemoglobin dalam darah anak saya cuma 4.2 sedangkan orang biasa sepatutnya dalam lingkungan 12 dan ke atas. Allah saja yang mengetahuinyaazab yang kami lalui. Hasil pemeriksaan doktor, mereka mengatakan anak saya kena anemia Talesemia (umur sel darah merah pendek berbanding normal120 hari). Saya tidak ada ilmu ketika itu tentang apa itu (Talesemia). Saya menelefon kakak ipar saya di Tapah bertanyakan apa itu Talesemia. Subhanallah, penjelasannya sangat mengerikan. Kanak-kanak penghidap talesemia selalunya meninggal dunia sebelum usia mencecah 7 tahun. Adakah saya akan kehilangan anak sulung yang dikasihi?

Sudah tidak tahu apa yang perlu dibuat, saya berkunjung ke sebuah farmasi  mencari sesuatu yang boleh saya usahakan untuk mengubati masalah anak saya. Saya ternampak sebuah ubat supplement buatan Amerika dalambentuk cecair bernama NUTROPLEX. Saya tawakkal membelinya dan memberikanubat ini kepada anak saya. Alhamdulillah bacaan hemoglobin anak sayameningkat sehingga ada waktunya kepada bacaan 7. Satu perkara lain selain masalah masalah yang telah disebutkan di atas, anak saya ini kerap sekali menghadapi demam secara purata 2 kali sebulan dari usia 2 tahun sehingga berusia 13 tahun . Pendek kata, sekolah memang terpaksa selalu tidak hadirkerana demam.Begitulah masalah yang kami hadapi membesarkan anak sulung ini sehinggaberusia 13 tahun. Kerap demam dan tidak bermaya serta mudah letih.

Kemuncak masalah ini ialah bila satu ketika saya mendapat panggilantelefon dari isteri mengatakan anak saya terpaksa dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius. Waktu ini saya sudah mula berguru dengan arwahguru saya. Segala masalah anak saya sudah sedia dalam makluman arwah guru cuma menanti saat yang sesuai sahaja untuk memberitahu kepada saya.

Dalam saat kebingungan mengenangkan anak dimasukkan ke hospital keranademam yang serius, saya menelefon arwah guru saya. Setelah sayamenjelaskan cerita sebenarnya, arwah memberitahu saya agar mencarisebanyak mungkin buah delima masak di mana-mana kampung dan berikanlahmakan kepada anak saya. Alhamdulillah saya berjaya mencari agak banyakjuga buah delima kampung dan saya menyuapkan kepada anak saya.Alhamdulillah selepas beberapa hari, anak saya dibenarkan keluar dari wadhospital.

Bermula dari saat inilah saya terpaksa akur sahaja dengan apa yangdisarankan oleh arwah guru saya. Sebelumnya, saya memang banyak membantahkata-kata arwah guru, maklumlah saya lulusan univer siti (biologi & kimia)sedangkan arwah guru sekadar pengamal perubatan tradisional dan tok guruagama . Arwah guru saya menasihati agar:

1. Elakkan dari makan sebarang organ dalaman seperti hati dsbnya

2. Elakkan makanan rapu seperti coklat, maggi mee, twisties, ding dang,double decker, burger, naget, sausage dan sebagainya

3. Elakkan minuman bergas

4. Elakkan jeruk-jeruk kering dan basah

5. Makan sayur-sayuran yang berzat seperti sayuran hijau dan pahit.

6. Makan buah delima

7. Makan epal hijau

Selepas tiada pilihan (doktor dan pakar sudah diusahakan) melainkanmencuba kaedah rawatan arwah guru semata-mata , akhirnya saya bersyukurkepada Allah SWT bahawa inilah kaedah yang tepat untuk merawat kes anaksaya. Sejak dari saat ini, anak saya ini kelihatan semakin sihat dan segardan akhirnya kekerapan menghidap demam pun telah menjadi sejarah . Syukur Alhamdulillah terima kasih kepada Mu ya Allah di atas rahmatMu.

Bermula dari saat ini saya sudah berpusing 180 darjah. Saya menyumpah kepada ilmu sains yang mengajarkan bahawa makan hati boleh membawa kebaikan kepada manusia. Saya menyumpah juga kepada diri saya yang selama ini mengajarkan kepada pelajar-pelajar saya satu ilmu yang sebenarnya membawa mudharat kepada manusia. Ampunilah dosa ku ya Allah kerana mengajarkan ilmu sesat di sekolah dahulu (ilmu makan hati untuk menambah darah).

Saya yakin bahawa saranan ilmu sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajarkan oleh orangYahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat . Orang Yahudi ini beranggapan jikalau dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi semata-mata, alangkah indahnya. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secarasenyap. Tanggapan saya ini adalah berdasarkan bahawa orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al Quran dan hadis cuma mereka tidakberiman sahaja . Mereka ingin menggunakan ilmu ini untuk merosakkan dan membunuh umat Islam. Saya berkata demikian kerana ilmu sains dari barat mengajarkan untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi , Amerika dan England tidak makan hati . Mereka juga tidak makan kepala ikan sepertidisarankan Nabi sedangkan orang Melayu Islam di Malaysia makan hati dankepala ikan.

Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allahdan Rasul Nya saja yang mengetahui dengan tepat . Pengalaman anak sayaserta didiagnosed oleh doktor sebagai pesakit leukemia sudah cukupmengajar saya betapa mudharatnya memakan hati. Anak saya telah memakanhati ayam dengan begitu banyak sekali semenjak berusia 2 hingga 13 tahun. Subhanallah.

Kepada mereka yang taksub dengan ilmu sains dan perubatan moden, waspadalah, berbagai agenda tersembunyi dimasukkan oleh Yahudi dan Nasranidi dalam ilmu sains dan perubatan moden . Mereka mengajarkan tidak ada ubat bagi menyembuhkan penyakit seperti diabetes, jantung dan bengkak hati sedangkan Allah dengan jelas menyatakan setiap penyakit diturunkan Allah bersama ubat melainkan mati .

Kepada ibu bapa kitalah sebenarnya yang banyak meracuni anak-anak dan dirikita sendiri dengan cara memberikan makanan yang sama sekali tidak sepatutnya untuk dimakan oleh anak-anak dan diri kita . Setengah manusia sangat redha dan seronok untuk diracuni dengan menghisap rokok, minum arak dan menghisap dadah .