“I have seen water completely reverse conditions such as: Asthma. Angina. Hypertension. Migraine headaches. Arthritis pain. Back pain. Colitis pain and chronic constipation. Heartburn and hiatal hernia. Depression. Chronic fatigue syndrome. High cholesterol. Morning sickness. Overweight problems. Even heart problems needing bypass surgery.
All these disease conditions responded simply and permanently to water. Ordinary water. Any water you feel comfortable to drink. Clean tap water is as good as any…”-Dr. Batmanghelidj

Seorang doktor perubatan USA, Dr. Batmanghelidj membuat kajian tentang fungsi air dalam merawat perbagai penyakit.  Beliau merumuskan bahawa kita sebenarnya tidak sakit tetapi dahaga dan oleh kerana itu jangan rawat dahaga menggunakan ubat( “You are not sick, you are thirsty.Don’t treat thirst with medication”)

Kajian beliau mendapati, hampir semua jenis simptom/penyakit, dari kesakitan sehingga ke darah tinggi dan kanser, adalah berpunca dari tubuh yang kekurangan air, yang digelar Unconditional Chronic Dehydration (UCD)


Menurut beliau lagi, fungsi Histamine (yang selalu dikaitkan dengan masalah allergy) adalah sangat penting dalam proses kawalan pengambilan air badan. Fungsi histamine akan menjadi kurang aktif bila badan cukup air. Sebaliknya histamine akan menjadi sangat aktif bila badan kekurangan air.Ini dimanifestasikan oleh kesakitan.


Jadi jika anda selalu sakit  seperti migraine, sakit/lenguh badan/sendi dan sebagainya, ini menunjukkan anda kekurangan air!

Anda sebenarnya tidak memerlukan ubat  tetapi apa yang anda perlukan sebenarnya adalah air.