Makan pir atau minum jus pir panas selepas makan akan menolong mengeluarkan dengan banyak bahan-bahan yang mengakibatkan kanser.

Berdasarkan hasil penyelidikan, merokok atau makan daging bakar akan menyebabkan banyak bahan yang boleh mengakibatkan kanser tertimbur di dalam badan. Namun jumlah bahan tersebut akan berkurang selepas makan pir, khususnya selepas minum jus pir panas.

Sekarang ini orang sangat suka makan makanan yang dibakar atau makanan segera. Jadi makan pir akan membantu menjadikan hidup lebih sihat.

Pir baik untuk mencegah radikal bebas disebabkan kandungan vitamin C yang cukup tinggi. Vitamin C memacu sel darah putih melawan infeksi, membunuh bakteri dan virus, serta meregenerasi vitamin E. Vitamin E merupakan antioksidan larut lemak, sedang vitamin C larut air. Tanpa kehadiran vitamin C, vitamin E akan teroksidasi oleh radikal bebas.

Konsumsi pir juga dapat menghindari kerusakan organ hati. Glutathione dalam pir diperlukan dalam metabolisme hati untuk menghilangkan racun dan juga sebagai antioksidan utama di dalam tubuh. Konsumsi buah yang kaya glutathione mengurangi sekitar 36 persen risiko gangguan organ hati.