Category: From Bintulu with Love


Esok raya.  Bintulu semakin lengang.  Kalau sepanjang Ramadhan jam 5.00 PM tak usah nak guna jln Kidurong menghala ke traffic light simpang ke hospital.  tention sebab jln  sesak.  Tapi petang tadi dah pukul 5.30 PM pun sunyi je.  Walau pun hujan tapi tak sesak seperti biasa.

Bazaar Ramadhan pun dah tak banyak gerai yang buka.  Nak singgah pun boring.  Saya balik ambik suami dari kerja pun sempat sampai rumah  sebelum 6.00PM.  Selalu kalau masa hujan dan dah pukul 5.30 PM baru keluar rumah ke bandar, mesti sampai rumah hampir waktu berbuka atau terpaksa berlari buka gate.  Tapi dua hari ni Bintulu sunyi sepi.

Saya sekeluarga hanya akan pergi ke Miri esok.    Barang belum kemas lagi.  Entahlah.  Rasanya dah tak ada mood raya.  Bulan Puasa ok je.  Relax je.  Lagi pun Ramadhan kali ini kena musim hujan kat sini.  Biasanya  kalau bulan puasa malam baru cuci kereta.  Kali ni rajin cuci kereta  waktu siang.Siang tadi sempat polish kereta lagi.  Baru rasa seronok tengok kereta berkilat , tiba-tiba terpaksa keluar ambik suami yang keretanya rosak di bandar petang tadi. Alahai….. kereta yang dah berkilat kotor semula.

Nampaknya anak-anak dah tak sabar beraya.  Berkali-kali mereka menyuruh supaya kami terus ke Miri seawal pagi, namun saya tetap bertegas mereka mesti solat raya di Bintulu sebelum pergi menziarahi keluarga ayah mereka di sini.  Walaupun kami menetap di Bintulu,  namun anak-anak lebih rapat dengan keluarga saya di Miri.

Advertisements

Inilah waterfront Bintulu, Subhanallah………..Saya sendiri jarang kesini, maklumlah kita memang tinggal kat Bintulu, bila-bila masa boleh datang.


Kat sebelah ni my favourite road, cool dan cantik macam gambar kat oversea…. Tapi kalau masa ribut jangan guna jalan ni, bahaya!  Kalau tak takut ranting pokok tu jatuh bolehlah cuba.



Kat bawah tu peta dimana letaknya bandar Bintulu. Tengah Sarawak antara Miri dan Sibu.  Kebanyakan rakyat Bintulu melihat laut setiap hari samada nak pergi kerja, hantar anak ke sekolah atau nak ke bandar.