cendol

bahan-bahan: (6-7 orang)

  • 2 cawan tepung beras

  • 6 cawan air/ air pandan

  • 3 sudu kecil air kapur

  • sedikit garam

  • perasa pandan & pewarna hijau – bg yg tiada air pandan

cara-cara:

1. Campurkan keseluruhan bahan2 dan kacau sebati

2. Masak di atas dapur dengan api perlahan dan sentiasa di kacau

3. Sementara menunggu adunan memekat, sediakan tempat dan peralatan untuk menekan adunan menjadi bentuk2 seperti cendol. Acuan berlubang di atas dan bekas berisi air sejuk di bawahnya

4. Rupa adunan yang telah sedia untuk ditekan adalah seperti ini

5. Ambil beberapa senduk dan mulalah menekan pada acuan berlubang tadi

6. Inilah rupa cendol yang terhasil. Hehe..cendol ana ni debab2 sikit rupanya.. :D

7. Setelah siap, sebaiknya dibungkus dalam plastik bersama dengan airnya sekali dan disejukkan dalam peti ais sementara menunggu waktu nak makan. Tapi kalau nak makan terus pun buleh cuma bimbang tak berapa pejal lagi..